top of page
Featured Posts

Ωκεανός - Μια παράσταση εν πλω


14 & 15 Σεπτεμβρίου | Μόλος Πλάκας – Σπιναλόγκα

Το UrbanDig Project συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στον ετήσιο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022” με μια θεατρική παράσταση στη Σπιναλόγκα που θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου. Ο άξονας της φετινής διοργάνωσης είναι τα 100 χρονια απο την Μικρασιατική Καταστροφή.


Μία σπονδυλωτή, περιπατητική παράσταση και performance εν πλω, με εικαστική εγκατάσταση, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, παρουσιάζεται από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, σε ιδέα, κείμενο και δραματουργία Εύης Προύσαλη και σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου στον μόλο της Πλάκας και στη Σπιναλόγκα.


Η παράσταση «Ωκεανός», με αφορμή τα λοιμοκαθαρτήρια που στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα το 1922 για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, καλεί τους θεατές σε μια συνάντηση μνήμης και στοχασμού πάνω σε κοινωνικά φαινόμενα και γεγονότα, τα οποία δημιουργούν προσφυγικές κρίσεις.

Η παράσταση στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας πολιτών, όπου καλλιτέχνες και θεατές μαζί, βιώνουν μια ακολουθία καταστάσεων με ορίζοντα τα ιστορικά γεγονότα, τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων που υπήρξαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.


Ο «Ωκεανός» επιχειρεί να δημιουργήσει ρωγμές στον τρόπο πρόσληψης των ιστορικών γεγονότων και διερωτήσεις αναφορικά με τις «κανονικότητες» και «βεβαιότητες» του Μικρασιατικού ξεριζωμού, σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας αλλά και υποκειμένου/πολίτη.

Τα κείμενα κινούνται από το γενικό (ιστορικό πλαίσιο, πολιτικός λόγος, εφημερίδες) στο ειδικό (υποκείμενο, ατομική ευθύνη, συναίσθημα) και αντιστρόφως, και συντίθεται από πρωτότυπα κείμενα, πραγματικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα.


Ενσωματώνοντας στοιχεία θεάτρου και χορού, σε συνδυασμό με σημειακές εικαστικές παρεμβάσεις, η παράσταση θέτει στο επίκεντρο το σώμα και την κινησιολογία του, τα τραγούδια, τους ήχους και τις φωνές των ηθοποιών. Η σκηνοθεσία αξιοποιεί το φυσικό τοπίο της περιοχής, και ακολουθεί τον σύντομο διάπλου των λεπρών από την Πλάκα, εν πλω και στο νησί της Σπιναλόγκα.


Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα – κείμενα – δραματουργία: Εύη Προύσαλη Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης Εικαστική Εγκατάσταση – σκηνικά: Αλέξανδρος Κακλαμάνος Μουσική: Θάνος Κοσμίδης Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου Ενδυματολόγος: Άννα Μαγουλιώτη Έρευνα: Θεόφιλος Διαμάντης Βίντεο & φωτογραφίες: Μυρτώ Κοκκίνου Οργάνωση Παραγωγής: Ρέα Ζέκκου, Καλλιόπη Αναστασιάδου Επικοινωνία: Αγγελική Ζερβού

Ερμηνεύουν: Συμεών Τσακίρης, Δήμητρα Μητροπούλου, Ζωή Δημητρίου, Θάνος Κοσμίδης, Ειρήνη Αλεξίου, Εύη Προύσαλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, ‘Ελλη Σαχίνη


Χρήσιμες Πληροφορίες

Ωρα Εναρξης: 18.15 Διάρκεια: 90 λεπτά Μέγιστος αριθμός ατόμων/ παράσταση: 100 άτομα

*Για τους θεατές απαιτείται άνετη αμφίεση και παπούτσια, καθώς θα χρειαστεί επιβίβαση σε καραβάκι αλλά και περίπατος στο νησί της Σπιναλόγκα.

Καταβάλλεται αντίτιμο εισιτηρίου αρχαιολογικού χώρου.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr


Comments


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page