top of page
Featured Posts

Athens Biennale 5 to 6: Σύναψις 2

Έχοντας αρκετό υλικό από την πρώτη Σύναψη και έχοντας ξεκινήσει την έρευνα πεδίου στην περιοχή ήταν η ώρα να γνωστοποιήσουμε στο κοινό ολόκληρο το φάσμα δράσεων του Urbandig_Omonia, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί ως εκείνη τη στιγμή.

Στο χώρο του Μπάγκειον κατασκευάσαμε μια πολύχρωμη εικαστική εγκατάσταση πάνω στην οποία είχαν τυπωθεί όλες οι δράσεις μας που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Ήταν ένας τρόπος να ενημερώσουμε το κοινό ακόμη κι όταν δεν ήμαστε εκεί και να τους προσκαλέσουμε να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή και συνεργασία. Παράλληλα υπήρχε και οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενα projects, αλλά και η πρόσκληση για την συμμετοχή σε ένα πρώτο βιωματικό εργαστήριο για την Ομόνοια που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2017.

Εισηγήτρια του εργαστηρίου ήταν η Yanina Taneva, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Ideas Factory από την Βουλγαρία, με την οποία εγκαινιάσαμε την συνεργασία μας στα πλαίσια του Tandem Europe 21. Επρόκειτο για ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο που ξεκίνησε από το Μπάγκειον, συνέχισε σε κλειστό χώρο της Βαρβακείου, μεταφέρθηκε στην Ομόνοια και επέστρεψε στη Βαρβάκειο. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί "Τι είναι η Ομόνοια" και καλούσε τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές σωματικού θεάτρου καθώς και επιτόπιας βιωματικής παρατήρησης και έρευνας πάνω στην πλατεία, για να ανακαλύψουν πως βλέπουν εκείνοι την Ομόνοια, αλλά και ταυτόχρονα να ρωτήσουν τους περαστικούς "Τι είναι η Ομόνοια για σένα".

Τα συμπεράσματα των συμμετεχόντων που προέκυψαν στο τέλος ήταν ποικίλα, αλλά κυρίως συνέδεσαν την βιωματική εμπειρία και γνώση ως μέσο να συνδεθεί κανείς με τους άλλους και την πόλη, πόσο μάλλον με "δύσκολους τόπους" όπως η Ομόνοια, χαρακτηρισμό που πολύ χρησιμοποίησαν στην αρχή. Στο τέλος του εργαστηρίου όπου ζητούμενο ήταν να φτιαστούν ομαδικοί χειροποίητοι χάρτες που απαντούσαν στο αρχικό ερώτημα, η αρχική κοινή αντίληψη άρχισε να αλλάζει καθώς παρατηρήσαμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες βρήκαν τρόπο να συνδεθούν και να συνθέσουν την Ομόνοια ως τόπο με πολλά χαρακτηριστικά. Επομένως ήταν πια μια πλατεία όπου μπορείς να γευτείς φαγητό απ΄ όλο τον κόσμο, να γνωρίσεις και να μιλήσεις με κόσμο από παντού, να ψωνίσεις, να δεις σε ποιο μέρος της Αθήνας θέλεις να πας ή να ρεμβάσεις απολαμβάνοντας τον ήλιο και την ανοιχτωσιά.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page