top of page
Featured Posts

Site spesific εργαστήριο προς το ΚΕθΕΑ ΑΛΦΑ

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν μια συνεργασία με το ΚΕθΕΑ ΑΛΦΑ και την κυρία Ιωάννα Βαλσαμίδου, υπεύθυνη προγράμματος, και απευθυνόταν μόνο σε μέλη που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα. Εισηγήτριες από το UrbanDig Project ήταν η Ειρήνη Αλεξίου και η Άννα Μαγουλιώτη. Τίτλος του εργαστηρίου ήταν " Τι είναι η Ομόνοια" διήρκησε 2 μέρες και συνολικά 8 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, στην πλατεία της Ομόνοιας και ολοκληρώθηκε με την τελική ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες στο χώρο του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

Την πρώτη μέρα ξεκινήσαμε με yoga και συνεχίσαμε με μια δράση αισθητηριακής χαρτογράφησης της Ομόνοιας, όπου οι συμμετέχοντες, με έναν χάρτη ο καθένας, καλούνταν να πάνε στην πλατεία και να σημειώσουν με αρνητικό η θετικό πρόσημο σε ποιο σημείο η κάθε αίσθηση λειτουργεί θετικά η αρνητικά καθώς και το αντίστοιχο ερέθισμα. Έπειτα τους ζητήσαμε να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα σε ομάδες και η κάθε ομάδα να βρει την κυρίαρχη κοινή αίσθηση ή ερέθισμα και βάσει αυτών να βρει και να διαμορφώσει ένα χώρο, μέσα την κάτοψη της πλατείας που είχαμε φτιάξει στο πάτωμα με ταινία. Στη συνέχεια από την διαμόρφωση του χώρου θα έπρεπε να βρουν ποιος είναι ο χαρακτήρας που τον κατοικεί και να φτιάξουν από πηλό ένα αντικείμενο που τον χαρακτηρίζει, χρησιμοποιεί ή έχει ανάγκη και να το τοποθετήσουν εντός του χώρου τους.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας η κυρίαρχη εντύπωση που παραλάβαμε για το πώς βλέπουν την Ομόνοια ήταν κυρίως γκρίζα, βρώμικη, σκοτεινή με πινελιές απροσδόκητων θετικών ερεθισμάτων.

Την δεύτερη μέρα αφού ολοκληρώσαμε το ζέσταμα, η συνθήκη που τους δώσαμε ήταν να φτιάξουν μια ιστορία γύρω από τον κεντρικό χαρακτήρα της κάθε ομάδας , χρησιμοποιώντας την τεχνική του συνεντευξιαστή και συνεντευξιαζόμενου. Αφού άρχισαν να εμβαθύνουν τους ζητήσαμε αν θέλουν να αναδημιουργήσουν το αντικείμενο από πηλό και, οι περισσότεροι από τους μισούς, που το έκαναν δημιούργησαν αντικείμενα που αντικατόπτριζαν μια θετική αλλαγή. Συνεχίζοντας να χτίζουν τον χαρακτήρα τους και την ιστορία του τελικός σκοπός ήταν να την παρουσιάσουν με όποιο τρόπο επιθυμούσαν.

Οι τελικές παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν για την Ομόνοια ήταν μια εμπειρία φορτισμένη συναισθηματικά με πολύ θετικό πρόσημο. Αναδύθηκε λοιπόν μια Ομόνοια που με όλη την σκοτεινή, βαριά και σκληρή αρχική αίσθηση, μπορεί να μετατραπεί για όσους επιθυμούν και καταφέρνουν να εμβαθύνουν σε μια πηγή αισιοδοξίας, μικρών απολαύσεων, συνάντησης με άλλους ανθρώπους, εξωτερίκευσης συναισθημάτων, ακόμη και ταξίδι προς την παιδική ηλικία.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page