top of page
Featured Posts

Ελεύθερος χρόνος: Λαπαθιώτης

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 14:00-18:30, στο δημόσιο χώρο έξω από το σπίτι του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια, Κουντουριώτου και Οικονόμου γωνία.

Διάρκεια: 4 ώρες με ταυτόχρονα ατομικά ραντεβού διάρκειας 10 λεπτών

12 χρόνια πριν η ομάδα μας κατοίκησε για λίγο εντός της αυλής του σπιτιού του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη παρουσιάζοντας την παράσταση Καρδιά με Κόκκαλα: ο βίος και η πολιτεία του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη όταν αυτό ακόμα έστεκε πλήρως. Το σπίτι τώρα πέφτει και η τωρινή παράστασή μας "Ελεύθερος χρόνος: Λαπαθιώτης" του κράτησε για λίγο συντροφιά, εκεί έξω στο δρόμο,πλάι από το μισογκρεμισμένο πια ερείπιο ρουφώντας από την θαλπωρή που ακόμη εκπέμπει.

Η δια-δραστική παράσταση απευθυνόταν κυρίως σε κατοίκους και πελάτες της λαικής αγοράς. Για πολλούς ήταν έκπληξη ότι το σπίτι αυτό ήταν του ποιητή. Η πρόσοψη του κτηρίου και η περίφραξη ξαναπήρε ζωή ως εικαστική εγκατάσταση- αναγνωστήριο.


Διαβάζοντας τα ποιήματα που είχαν δώσει ζωή 12 χρόνια πριν στο σπίτι, μετατρέψαμε το πεζοδρόμιο σε χώρο ανάγνωσης και κουβέντας πάνω στο έργο του ποιητή και το χωρικό αποτύπωμα που αυτό έχει αφήσει στον τόπο, ανοίγοντας τη συζήτηση σε θέματα διαχείρισης της μνήμης και της απώλειας. Κάποιοι επέλεξαν να αφιερώσουν και άλλο από τον "ελεύθερο χρόνο τους" στη μνήμη. Μέσα από μια δεκάλεπτη ιδιωτική συνάντηση-live art performance σε ένα διπλανό κρυμμένο κήπο, με τη συντροφιά των ποιημάτων του Λαπαθιώτη και της χορογράφου-χορεύτριας Ειρήνης Αλεξίου, μετέτρεψαν μια προσωπική τους απώλεια - απουσία σε μέσο ουσιαστικής επικοινωνίας και συν-δημιουργίας. Το ιδιωτικό αυτό σκέλος της παράστασης αποτελεί εξέλιξη της περιοδεύουσας παράστασης της ομάδας μας με τίτλο "Ευριδίκη".


Ήταν η δεύτερη από μια σειρά δράσεων που συνδέουν το έργο σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών με τόπους της Αθήνας, ενισχύοντας την βιωματική σύνδεση του Αθηναίου με το βιβλίο, αλλά και αναδεικνύοντας μέσω του βιβλίου, τους τόπους αυτούς. Επιπλέον το βιβλίο γίνεται η αφετηρία συλλογικής δράσης και έκφρασης γύρω από θέματα της ζωής μας στην πόλη και της διαχείρισης το ελεύθερου χρόνου.

Συντελεστές:

Live art performer: Ειρήνη Αλεξίου

Οικοδεσπότες: Νάντια Σιώκου, Γιώργος Σαχίνης

Φωτογράφος: Μαρία Τούλτσα

Μουσική βίντεο: Από την παράσταση "Καρδιά με Κόκκαλα: Βίος και Πολιτεία του Ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη". Σύνθεση: Κώστας Δαλακούρας. Επιμέλεια - ερμηνεία κειμένων Ναπολέοντα Λαπαθιώτη: Χρήστος Κανελλόπουλος.

Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος #UrbanDig_Ushakova της ομάδας Όχι Παίζουμε.

Tο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Αρχείο Όχι Παίζουμε

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page