top of page
Featured Posts

Αδριάνειο Δίκτυο Γειτονιών

Το νερό είναι στοιχείο γενεσιουργό, φορέας ζωής , δυναμισμός μαζί και αρμονία. Πώς μπορεί μία τέτοια - μη ορατή σε πρώτη ματιά- ροή να ενώσει την καθημερινότητα και να αναπτύξει την πολιτισμική ενσυναίσθηση επτά τόσο διαφορετικών γειτονιών της Αττικής?


Το Αδριάνειο ΔΙΚΤΥΟ γειτονιών είναι ένα όραμα. Ξεκίνησε από την επιθυμία του UrbanDig Project να εξερευνήσει τη δομή και τη δυναμική του Αδριανειου Υδραγωγείου , μια υπόγεια σήραγγα που φτάνει τα 40 μέτρα βάθος και εκτείνεται από τους πρόποδες της Πάρνηθας μέχρι τη Δεξαμενή Κολωνακίου, σε μήκος 24 χιλιομέτρων. Αν κι έχει πλήρως εγκαταλειφθεί ως πηγή υδροδότησης από τα μέσα του 20ου αιώνα,μεταφέρει ακόμα νερό 1900 χρόνια περίπου μετά την κατασκευή του και λειτουργεί μόνο του, με την ελπίδα, ίσως, να μπορέσει κάποτε να αξιοποιηθεί το νερό του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου χύνεται σήμερα στους αποχετευτικούς αγωγούς.


Το όραμα του ΔΙΚΤΥΟΥ , λοιπόν, σκοπεύει πρωτίστως στη γνωριμία και (δια)σύνδεση ετερόκλητων και φαινομενικά εντελώς διαφορετικών γειτονιών της Αθήνας (δήμοι Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ψυχικού και Αθηναίων), οι οποίες βρίσκονται στον άξονα του Υδραγωγείου. Σε μια εποχή που οι διαπροσωπικές σχέσεις βάλλονται καθημερινά, ένα αρχαίο μνημείο μπορεί- δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες – να αποτελέσει μία αφορμή ενδυνάμωσής τους κι ένα λόγο ακόμα να αναπτύξουμε την ανθρώπινη εγγύτητά μας. Για να το πετύχει αυτό, το ίδιο το ΔΙΚΤΥΟ θα εστιάζει στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς που έρχεται στο φως μέσω του Αδριάνειου Υδραγωγείου και στους τρόπους με τους όποιους αυτή εισβάλλει στην καθημερινότητα. Επίσης θα επεξεργάζεται τον ρόλο που μπορεί να έχει το νερό του Αδριάνειου στη ζωή των κατοίκων, στο τοπίο της γειτονιάς και τον πολιτισμό.Το πρώτο βήμα της δημιουργίας του ΔΙΚΤΥΟΥ υλοποιείται από τo UrbanDig Project και είναι η γνωριμία των γειτονιών από τις οποίες διέρχεται το Υδραγωγείο, μέσα από μια σειρά δραματοποιημένων ημερίδων που θα πραγματοποιηθούν σε αυτές. Με εργαλεία την τέχνη και την ενημέρωση, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν δημιουργικά οι κοινότητες και να φτιάξουν συνεργασίες τόσο μέσα στα όριά της η καθεμία, όσο και μεταξύ τους , ώστε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου μια αλληλεπίδραση, αλλά και να εμφανιστούν κοινές διεκδικήσεις.


Το Μνημείο, το Νερό του Αδριάνειου και τελικά ένα ΔΙΚΤΥΟ πολιτών που ενδιαφέρεται για το υδραγωγείο, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή των γειτονιών αναπτύσσοντας την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων και τη βιωματική σύνδεση των ανθρώπων της γειτονιάς μεταξύ τους και με τον τόπο τους. Σας καλούμε , λοιπόν, στην πραγμάτωση του οράματός μας : να γίνουμε συνδημιουργοί μιας κοινότητας με στόχους αναβάθμισης του αστικού μας τοπίου με τη βοήθεια της τέχνης και τη δυναμική της πολιτισμικής παρακαταθήκης.


Στo site του UrbanDig Project και συγκεκριμένα ακολουθώντας το link https://www.urbandigproject.org/adrianeio-gr μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ανακοινώσεις και τις δράσεις σχετικά με το Αδριανειο Υδραγωγείο και το Αδριάνειο ΔΙΚΤΥΟ Γειτονιών . Eπιπλέον, εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη παρουσίαση του οράματός μας, με τίτλο ‘’ Φαντάσου ένα Αδριάνειο Δίκτυο Γειτονιών Μενίδι- Κολωνάκι΄΄, που έλαβε χώρα στις 29/11/2018 στο Μουσείο Μπενάκη στα πλαίσια του συνεδρίου «Το Συν-Μουσείο: Συνέργειες, Συνεταιρισμοί και Συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας πολιτών και όχι μόνο»

https://www.blod.gr/lectures/fantasou-ena-adrianeio-diktyo-geitonion-menidi-kolonaki/

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page