top of page

Θάνος Βλέκας - Κάτω απο τον καθαρό ουρανό

UrbanDig Project "Σε ποιόν ανήκει η γή;"

“Θάνος Βλέκας” 

Διασκευή και σκηνική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Παύλου Καλλιγά, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1855/56, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο. 

Ο «Θάνος Βλέκας», το μοναδικό λογοτεχνικό έργο του Παύλου Καλλιγά, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού 19ου αιώνα, είναι ένα γνήσιο ντοκουμέντο της εποχής των μετεπαναστατικών χρόνων μέχρι την ύστερη οθωνική περίοδο, της μεταβατικής εποχής κατά την οποία συγκροτείται το ελληνικό κράτος και διαμορφώνεται η νεοελληνική κοινωνία. 

Μέσα από τη ζωή, τις περιπέτειες και τον τραγικό θάνατο του κεντρικού ήρωα, ενός νέου γεωργού, τίμιου και εργατικού, ο οποίος καταδιώκεται εξαιτίας του ληστή αδελφού του, έρχονται στην επιφάνεια αντιλήψεις, νοοτροπίες και στάσεις, αλλά και παθογένειες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αναγνωρίσιμες μέχρι και σήμερα στον νεοελληνικό βίο: η ανοργάνωτη διοίκηση, η ληστοκρατία ως γενικότερο εθνικό φαινόμενο, η πολιτική συναλλαγή και διαφθορά, το αγροτικό ζήτημα, η δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, το άδικο φορολογικό σύστημα. Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει αυτές τις αναλογίες ανάμεσα στο «τότε» και στο «τώρα», σε μια απόπειρα ανατομίας της δικής μας, επίσης «δύσκολης», ρευστής και αβέβαιης εποχής.

Την ιστορία του Θάνου Βλέκα, αυτού του καλοκάγαθου ανθρώπου που είχε την ατυχία να είναι μάρτυρας της γέννησης του ελληνικού κράτους, αναλαμβάνουν να διηγηθούν τρεις ηθοποιοί, μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις προσώπων και χώρων, σε μια σκηνική αφήγηση που επενδύει στη σωματικότητα και στο καυστικό χιούμορ της καθαρεύουσας του Καλλιγά προκειμένου να μας ξεναγήσει στο χαοτικό τοπίο του Ελληνικού Βασιλείου.

 

«Κάτω από Καθαρό Ουρανό»

Πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: μια κοινότητα χωρικών, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούν από αιώνες, πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, για να ξεσπάσουν τελικά επί δικαίων και αδίκων. 

Με έναυσμα αυτό το χαρακτηριστικό επεισόδιο, τρεις ηθοποιοί «επισκέπτονται» κείμενα, ντοκουμέντα και σύγχρονες προφορικές μαρτυρίες στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τη σχέση τους με τη γη, ως χώρο ζωής, πόρο ζωής, τίτλο ιδιοκτησίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης ή διεκδίκησης κλπ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ηθοποιοί, βαθμιαία, «πατούν» καλύτερα και οι ίδιοι στον κόσμο όπου ζουν και στο πάτωμα της σκηνής. 

Μια υβριδική παράσταση, ανάμεσα στο θέατρο-ντοκουμέντο και την performance, που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε σε ποιόν, τελικά, ανήκει η γη.  

Παράλληλα με τις παραστάσεις, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά σύντομων ομιλιών, κατά τις οποίες προσκεκλημένοι της Ομάδας από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, επιχειρηματικό κλπ), προσέγγισαν το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει η γη;», ο καθένας από τη δική του ιδιαίτερη σκοπιά. 

Οι παραπάνω δράσεις εγκαινίσαν το νέο UrbanDig Project της Ομάδας με τίτλο «Σε ποιόν ανήκει η γη» γύρω από θέματα συμμετοχικότητας των πολιτών στην διαχείριση του χώρου και των περιβαλλοντικών / πολιτιστικών πόρων της περιοχής όπου ζουν.  

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή, επεξεργασία & σύνθεση κειμένων: Παναγιώτα Πανταζή 

Σκηνοθέτης: Γιώργος Σαχίνης

Χορογράφος: Ειρήνη Αλεξίου 

Μουσικός συνθέτης: Θάνος Κοσμίδης 

Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος: Άννα Μαγουλιώτη

Σχεδιάστρια Φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου 

Βίντεο: Αγγελική Μπόζου

Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Ερευνητές ("Κάτω από Καθαρό Ουρανό”) - οργάνωση ομιλιών:

Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μεταξία Μαρκάκη 

Οργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Ράπτη 

Επικοινωνία:  Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερμηνεύουν:Γιώργος Φριντζήλας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Γιάννης Ασκάρογλου 

ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

Ελένη Τζιρτζιλάκη (αρχιτέκτονας, community artist)

Γιώργος Βελεγράκης (αρχιτέκτονας)

Νικόλαος Καμπέρης (γεωπονος, academicι.)

Mεταξία Μαρκάκη (αρχιτεκτονας, ομαδα έρευνας)

Πλάτων Ησαΐας ((αρχιτέκτονας, ακαδημαϊκός)

Κουτσιαμπασάκος Δημήτρης (σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός)

Δημήτρης Ψυχογιός (ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος)

Παναγιώτης Τουρνικιώτης  (ακαδημαικός, ιστορία Αρχιτεκτονικής)

Marija Maric (αρχιτέκτονας, academic)

Μπουλούκι Παναγιώτης Κωστουλας (αρχιτέκτονας) & Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου (αρχαιολόγος)

Πωλίνα Γιωλτζόγλου (αρχιτέκτονας)

Ludwig Berger (sound artist)

Christina Grubber (artist working with ecology)

Marie Schamboeck (αρχιτέκτονας)

Έλια Αποστόλου

Αποστολία Παπαδημάκη & Βασιλική Γραμματικογιάννη

**Παρακολουθήστε όλες τις ομιλίες εδώ 

UD-3 © Alekos +Christos Bourelias
UD-4© Alekos +Christos Bourelias
UD -7 © Alekos +Christos Bourelias
UD-5© Alekos +Christos Bourelias
UD-2© Alekos +Christos Bourelias
bottom of page