top of page

Δίψα

10 Μαρτίου 2023 - 28 Μαΐου  2023 

κάθε Σάββατο & Κυριακή στις  21:00 

Θέατρο Φούρνος 

ΔΙΨΑ

“Μια σταγόνα, μονάχα μια σταγόνα…Το νερό από τη δίψα μαθαίνεται."

 

Πώς θα ήταν αν, αντί να ανοίγουμε τη βρύση, χρειαζόταν να έχουμε “φίλο τον καιρό” και να διανύουμε μίλια με μια βάρκα για να μπορέσουμε να πιούμε λίγες γουλιές νερό; Πώς θα ήταν αν διατηρούσαμε μια τόσο στενή σχέση με τη φύση και τη γη που το άνθισμά της να είναι και δικό μας, που η δίψα της να είναι και δική μας;

 

Η Δίψα της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Mια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο (;) καταναλωτικό προϊόν.

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης, που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης, μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. Ένα ποιητικό, μουσικοκινητικό “ντελίριο” που ενορχηστρώνει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, τη γη και το πολύτιμο γλυκό νερό σε μια ιστορία αναμέτρησης του διψασμένου ανθρώπου με το πραγματικό και το φανταστικό.

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του sound artist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών.

Μετά τον “Κάτω Εαυτό” -μια νοητή εξερεύνηση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας- η “Δίψα” αποτελεί το δεύτερο μέρος της νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της ομάδας, οι οποίες αφηγούνται “ιστορίες νερού” σε θεατρικές σκηνές - σπάζοντας για λίγο την παράδοση της ομάδας να δημιουργεί και να παρουσιάζει παραστάσεις κυρίως σε δημόσιους και μη θεατρικούς χώρους.

Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Αλεξίου, Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Ιωάννα Λέκκα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή

Μουσική: Θάνος Κοσμίδης

Δημιουργία Soundscape: Ludwig Berger

Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη

Φωτισμοί: Λία Μιχάλη

Έρευνα και Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Επικοινωνία: Αγγελική Ζερβού

Βίντεο-Φωτογραφίες: Χρήστος και Αλέκος Μπουρελιάς (Archlabyrinth)

Βοηθός Χορογράφου: Eve Ganneau

Δραματουργική ομάδα: Ειρήνη Αλεξίου, Θάνος Κοσμίδης, Άννα Μαγουλιώτη, Παναγιώτα Πανταζή, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Γιώργος Σαχίνης

 

Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών ProHelvetia.

Η ηχητική έρευνα και καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο στο πλαίσιο του έργου STARTS4Water του προγράμματος STARTS-Science, Technology & Arts της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πληροφορίες:

10 Μαρτίου 2023 - 28 Μαΐου  2023 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 

Πέμπτη 6/4 & Παρασκευή 7/4

Σάββατο 22/ 4 & Κυριακή 23/4

Σάββατο 13/5 & Κυριακή 14/5

Σάββατο 20/5 & Δευτέρα 22/5

Σάββατο 27/5 

Ωρα έναρξης: 21:00 

Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, 114 72 Αθήνα), τηλ: 21 0646 0748

Διάρκεια: 75 λεπτά

Κατάλληλη άνω των 12 ετών

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό) | 12€ (φοιτητικό / ανέργων / ομαδικά / πολυτέκνων)

Ειδικά για τις παραστάσεις του Μαρτίου: ομαδικό εισιτήριο (ομάδες άνω των 8 ατόμων): 10€

Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr/tickets/theater/dipsa/

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Μπαρδάκα για την πολύτιμη συνεισφορά του στο ερευνητικό κομμάτι της κεντρικής ιστορίας και το Μιχάλη Λάλο για την αρχική πληροφορία.

 

Ακόμα, ευχαριστούμε όσους και όσες συνέβαλαν στην ηχητική έρευνα και καταγραφή στο νησί της Σίφνου: Τον Δήμο Σίφνου και, συγκεκριμένα, την Δήμαρχο κα Μαρία Ναδάλη και τον αντιδήμαρχο κο Γιώργο Γεωργούλη για την ανοιχτότητα και την καθοδήγηση, τον κύριο Φραντζέσκο και τον κύριο Απόστολο που μας υποδέχτηκαν πάνω απ’ την αγροτική γη της Σίφνου και μας μίλησαν γι’ αυτήν, τους εργαζόμενους των μονάδων αφαλάτωσης που μας ξενάγησαν με όρεξη, τον κύριο Γιώργο Ψαραύτη για τον χρόνο και τις γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας, το Γυμνάσιο Σίφνου και συγκεκριμένα, τον διευθυντή Νίκο Μπελιό, τις καθηγήτριες Δήμητρα Ψαρρού και Μαρία Τζιροζίδου και τους/ις μαθητές/τριες για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους στην καταγραφή, την Κατερίνα Κανακάρη και τον μικρό Μάρκο για την σημαντική υποστήριξη και φυσικά, τους υπέροχους οικοδεσπότες μας Μελίνα Τόπακα, Sito Sanchez και τον μικρό Miguel.

ΔΙΨΑ_2
ΔΙΨΑ_1
ΔΙΨΑ_4
bottom of page