top of page
Featured Posts

Δραματοποιημένες Ημερίδες


Το Αδριάνειο ΔΙΚΤΥΟ γειτονιών είναι ένα όραμα .Το πρώτο βήμα για την πραγμάτωσή του υλοποιείται από τo UrbanDig Project και είναι η γνωριμία των γειτονιών από τις οποίες διέρχεται το Υδραγωγείο, μέσα από μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε αυτές. Με εργαλεία την τέχνη και την ενημέρωση, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν δημιουργικά οι κοινότητες και να φτιάξουν συνεργασίες τόσο μέσα στα όριά της η καθεμία, όσο και μεταξύ τους , ώστε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου μια αλληλεπίδραση, αλλά και να εμφανιστούν κοινές διεκδικήσεις.


Το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι δυνητικά η ραχοκοκαλιά

- ενός δικτύου δράσεων πολιτισμού που αναδεικνύουν το Αδριάνειο ως ΜΝΗΜΕΙΟ ή εμπνέονται από αυτό

- ένα δικτύου αγωγών ΝΕΡΟΥ κοινής ωφέλειας για την άρδευση της πόλης

-ενός ΔΙΚΤΥΟΥ ετερόκλητων και φαινομενικά ασύνδετων γειτονιών της Αθήνας οι οποίες βρίσκονται στον άξονα του υδραγωγείου.


Δραματοποιημένες Ημερίδες - αναλυτικό πρόγραμμα


Πράξη πρώτη – Μνημείο (30 λεπτά) Ο ταξιδιώτης μάς ξεναγεί στο Αδριάνειο Υδραγωγείο από την έναρξή του μέχρι το σημείο όπου βρισκόμαστε , μέσα από μια θεατρική αφήγηση της διαδρομής.


Πράξη δεύτερη – Νερό(30 λεπτά) Βιωματική ξενάγηση στα βασικά χαρακτηριστικά της υπόγειας ροής του υδραγωγείου στο σημείο όπου βρισκόμαστε, διαμέσου ειδικής άσκησης βαθιάς χαλάρωσης κατάλληλης για όλους.

Παρουσιάσεις από εκλεκτούς καλεσμένους (20 λεπτά) Παρουσιάζονται διεθνείς καλές πρακτικές για τρόπους αξιοποίησης του υπόγειου μνημείου και του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Οργανωμένη συζήτηση για την τοπική αξιοποίηση του Αδριάνειου ως μνημείο και υδάτινος πόρος (60 λεπτά)


Διάλειμμα- Ελαφρύ γεύμα


Πράξη τρίτη – Δίκτυο (3 ώρες) Μπορεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο να συνδέσει , ως στοιχείο κοινής ταυτότητας τις περιοχές που διατρέχει; Για να συζητήσουμε στο θέμα , ο ταξιδιώτης μάς προσκαλεί σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι – το DEMOS The Game- με πλατφόρμα (board) έναν 2 x 2μ. χάρτη της γειτονιάς με το Αδριάνειο δίκτυο που τη διατρέχει. (Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί μια δοκιμασμένη ευφάνταστη μεθοδολογία συζήτησης μεταξύ ετερόκλητων ατόμων/φορέων για ένα θέμα, που καθοδηγείται από τρεις ηθοποιούς. Αναπτύχθηκε από την Κατερίνα Πρωτονοταρίου στη Λειψία στο πλαίσιο του προγράμματος CREATE – Create Cultural Change των Robert Bosch Stiftung με Έλληνες, Σύριους και Γερμανούς συμμετέχοντες. Το θέμα εδώ θα είναι οι ανάγκεες της τοπικής κοινότητας σε επίπεδο δικτύωσης & συνεργειών μεταξύ των νέων)


Φινάλε (10 λεπτά) Ο ταξιδιώτης κλείνει την «ημερίδα», αποκαλύπτοντας τα δικά του προσωπικά κίνητρα σ’ αυτήν την εκστρατεία ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, και προκαλώντας τους εφήβους συμμετέχοντες να σκεφτούν τι λόγους θα είχαν οι ίδιοι να κάνουν το Αδριάνειο προσωπική τους υπόθεση και αν- με βάση τα συμπεράσματα των συζητήσεων στις παραπάνω ενότητες- αξίζει να τα ξαναπούνε μεταξύ τους σε χρόνο μελλοντικό, διατηρώντας κι ενισχύοντας την έννοια του ΔΙΚΤΥΟΥ σε επίπεδο πολιτιστικό αλλά και διαπροσωπικής επαφής.



Λίγα λόγια για το διοργανωτή φορέα


Όχι παίζουμε /UrbanDig Project

Η ΑΜΚΕ Όχι παίζουμε καλλιτεχνών, ερευνητών, επιστημόνων «όχι παίζουμε», εξειδικεύεται στην παραγωγή παραστατικών τεχνών στη πόλη, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του αστικού χώρου, των ανθρώπων και του πολιτισμικού κεφαλαίου. Με το “UrbanDig Project” ή αλλιώς «Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη», η ομάδα περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές, κτήρια και γειτονιές της πόλης, όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανασυστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Από το 2013, το UrbanDig για Γειτονιές μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα συλλογικής ανασκαφής του πολιτισμικού αρχείου τόπων και γειτονιών με αφορμή και κατάληξη μια site-specific παράσταση της ομάδας. Το συγκεκριμένο project στο οποίο αναφερόμαστε εδώ -το UrbanDig _Adrianio - έχει διετή διάρκεια ,από το 2018 έως το 2020. Τέλος, η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις (1ο βραβείο TEDxAthens Challenge 2010, βραβείο ACEA EcoArt International Contest 2011, συμμετοχή στο Ελληνικό Περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015 κ.α.)


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page