top of page
Featured Posts

Τελική συνάντηση του "Ερωτήσεις για τη δημιουργική πόλη" του PUrSI


Στις 27-28 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στη συνάντηση “Questioning the Creative City” στο Newcastle με το οποίο ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα «The Politics of Urban Social Innovation» που συντόνισε ο Joe Painter του Durham University. Το πρόγραμμα ήταν μια ερευνητική συνεργασία των Durham University / Department of Geography, Loughborough University / Department of Geography, The NewBridge Project και Economic and Social Research Council / Urban Transformations Programme.

Η συνάντηση είχε τη φρεσκάδα πολύχρωμου καλαθιού ειδικοτήτων: Πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, μέλη αλληλέγγυων δομών, μέλη πρωτοβουλιών κοινοτήτων κ.α. Όπως ακριβώς και όλο το πρόγραμμα που ως ερευνητικό εκτός από ακαδημαϊκή έρευνα πεδίου και γραφείου είχε και καλλιτεχνική μέσω residencies. Η έρευνα έγινε σε Newcastle, Βερολίνο και Αθήνα. Εκτός από τα θεωρητικά αποτελέσματα, παρουσιάστηκαν δουλειές καλλιτεχνών από αυτές τις πόλεις. Από το Newcastle συμμετείχε η καλλιτεχνική ομάδα του NewBridge Project, από το Βερολίνο οι καλλιτέχνες Andrew Wilson, Melissa Harisson, Katharina Moebus και Laura Yuile παρουσιάζοντάς τη δουλειά τους στο residency στο ZK/U και από την Αθήνα εμείς. Στη συνάντηση ήταν και η ομάδα του Dwellbeing Shieldfield, ενός προγράμματος συμμετοχικής έρευνας και δημιουργίας ενός πολιτιστικού κέντρου στη πόλη του Shieldfield που σήμερα δεν έχει τίποτα αντίστοιχο. Στη συνάντηση υπήρχαν καλλιτέχνες και ερευνητές με εξειδίκευση ή ενεργό ενδιαφέρον στην οργάνωση συμμετοχικών διαδικασιών (hosting) και ερευνητές και καθηγητές από Πανεπιστήμια, κάποιοι με έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν με καλλιτέχνες στην έρευνα της πόλης. Καλλιτέχνες εκτός του περιορισμού των δωματίων της καλλιτεχνικής ελίτ.

Τα ερωτήματα που έθεσαν ο Αντώνης Βραδής και η Χαρά Κούκη σχετικά με την ευθύνη ατόμου και πολιτείας στο «πάμε παρακάτω», άνοιξε δρόμους αναρώτησης για όλους. Παρ’ όλα αυτά, στη performative κουβέντα της δεύτερης ημέρας επιστρέψαμε στο άτομο, στο αλληλέγγυο άτομο και τους μηχανισμούς του. Στο διήμερο εγκαινιάστηκε και μια έκθεση χαρτογράφησης των δομών αλληλεγγύης του Newcastle, που αποτελεί συνεργασία του NewBridge Project και του Solidarity Economy Association και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα του δεύτερου για καταγραφή των δομών αλληλεγγύης στον κόσμο.

Φεύγοντας κράτησα τη κουβέντα της Duika Burges Watson, καθηγήτρια του Newcastle University και συντονίστρια μιας πρωτοβουλίας μετατροπής ενός παλαιού σταθμού τρένου στο Newcastle σε κήπο και αστικό λαχανόκηπο: «Ξεκίνησα αυτό το project με τον κήπο γατί πιστεύω ότι οι μυρωδιές του μας δημιουργούν μια νέα σχέση με το τι θεωρούμε γευστικό στην καθημερινά μας δίαιτα. Αλλά πόσο πλέον μυρίζουμε την τροφή πριν συσκευαστεί και καταλήξει στο τραπέζι μας;» Φαντάζομαι το υπόγειο Αδριάνειο υδραγωγείο, με το οποίο ασχολείται η ομάδα μας τελευταία, να ποτίζει αστικούς λαχανόκηπους και να κάνει επιτέλους αισθητή την παρουσία του στη πόλη μέσα από… μυρωδιές. Κι ας μην είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, κι ας μην είναι στο χέρι μας, όποιος θέλει να φανταστούμε μαζί, ας μας στείλει στο inbox.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page