top of page
Featured Posts

Συμπεριφορική χαρτογράφηση της πλατείας Ομονοίας


Εάν προσπαθήσεις να φέρεις στο νου σου μία περιοχή, μία πόλη, ένα σημείο του χάρτη που έχεις επισκεφθεί, αυτόματα / ασυνείδητα η σκέψη σου κατευθύνεται σε μία «πλατεία», σαν σημείο αναφοράς και προσανατολισμού.

Κάθε πλατεία προβάλλει ενδιαφέρουσες και αδιάφορες δράσεις μέσα στην καθημερινότητα. Σκεφτείτε λοιπόν πως κάθεστε σε μία πλατεία, παρατηρείτε ανέμελα την αστική ζωή και την ίδια στιγμή έχετε ένα μολύβι και ένα χαρτί. Στο πλαίσιο του δεκαημέρου συνεντεύξεων, η ομάδα του UrbanDig Project, προσπάθησε να προσεγγίσει τον δημόσιο χώρο, την πλατεία Ομονοίας, με έναν διαφορετικό τρόπο, την «χαρτογράφηση συμπεριφοράς».

Οι παρατηρητές – μη έχοντας ταυτότητα – σκορπίζονται στον δημόσιο χώρο μετατρέποντας τον σε χώρο θεάτρου με κεντρική σκηνή την πλατεία Ομονοίας. Δίνουν στους χρήστες της πλατείας τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους αφήνουν με ελεύθερες και αυθόρμητες κινήσεις – συμπεριφορές να αυτοσχεδιάσουν.

Άγνωστα πρόσωπα παρατηρούν την συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση των ατόμων από σημεία απόμερα, πολυσύχναστα, κεντρικά ή ξεχασμένα μέσα στην πλατεία. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μία αναζήτηση και μία διερεύνηση σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται σχετικά με τον δημόσιο χώρο, κ ιδιαίτερα στην Ομόνοια, με σκοπό να διεισδύσουν στο άδυτο της ατομικής καθημερινότητας εξερευνώντας την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μία παράσταση που επηρεάζεται, δομείται διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις πολιτιστικές και τις κοινωνικές πραγματικότητες έρχεται σε διάλογο με τον δημόσιο (περαστικοί, θαμώνες της πλατείας, μικροπωλητές κ.α.) αλλά και τον ιδιωτικό χώρο (κάτοικοι, ιδιοκτήτες περιμετρικών καταστημάτων της πλατείας, οδηγοί ταξί κ.α.).

Πρωτοβουλία και επεξεργασία αποτελεσμάτων συμπεριφορικής χαρτογράφησης: Νάσια Ντελέκου

Μπορείτε να βρείτε το τεύχος εδώ

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page