top of page
Featured Posts

"Μαθαίνοντας απο την Πουλάτη" - Η αφετηρία

Τον περσινό Ιούλιο θέσαμε μια πρόκληση στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης για Starts artist residencies του προγράμματος STARTS4Water: μπορούμε να μάθουμε κάτι από τις στέρνες στο νησί της Σίφνου για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού; Πώς μπορεί η τεχνολογία, η επιστήμη και η τέχνη να συμβάλλουν σε αυτή τη γνώση σήμερα;

Η ομάδα DECA architecture που επιλέχθηκε, ήδη έχει ξεκινήσει την ερευνά της στην Πουλάτη της Σίφνου. Η πρώτη έκθεση της ως τώρα δουλειάς τους στο νησί αναφέρει τα παρακάτω:


"Για αιώνες οι κάτοικοι της Σίφνου παρήγαγαν το μεγαλύτερο μέρος της τροφής τους στο νησί τους. Έπρεπε να φροντίσουν τη γη τους και να διαχειριστούν προσεκτικά τους πόρους τους. Εγκαταστάθηκαν σε περιοχές όπου το νερό ήταν άφθονο. H Πουλάτη είναι μια από αυτές τις περιοχές. Έχει έκταση 236 στρέμματα που εκτείνεται ανάμεσα σε δύο κορυφογραμμές, κατεβαίνοντας από τις παρυφές του οικισμού του Αρτεμώνα, προς την ανατολική ακτογραμμή του νησιού.

Θεωρούμε την Πουλάτη μια πολύτιμη μελέτη περίπτωσης των παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης του νερού για τρεις λόγους:

1. Πρώτον, γιατί αποτελεί παράδειγμα συνετής διαχείρισης δημόσιου πόρου, με πολύ σαφή κατανόηση των αναγκών του πληθυσμού και με αποτελεσματικό σύστημα διανομής.

2. Δεύτερον, γιατί είναι ένα παράδειγμα δημόσιας υποδομής που έχει ενσωματωθεί με λεπτότητα σε ένα τοπίο με αισθητική και περιβαλλοντική ευαισθησία.

3. Τρίτον, και πιθανώς το πιο σημαντικό, επειδή η Πουλάτη και το νερό της είναι ένα σπάνιο παράδειγμα διαχείρισης κοινών στην πράξη.



Προτείνουμε τη δημιουργία μιας εγκατάστασης που αφηγείται την ιστορία της Πουλάτης και των παραδόσεων διαχείρισης πόρων με μια προσέγγιση από τα κάτω προς τα επάνω. Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε ως μια κινητή δομή που θα μεταφέρεται σε διαφορετικούς δημόσιους χώρους του νησιού το καλοκαίρι του 2022. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν με την εγκατάσταση προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη της χωρητικότητας αποθήκευσης και της διαθεσιμότητας νερού στη Σίφνο.

Το έργο θα αποτελείται από τρία μέρη:




1. Η Ταινία

Είναι ένα ακριβές τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο της περιοχής της Πουλάτης με διάμετρο δύο μέτρων. Έχει σχεδιαστεί ως ένα τραπέζι όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν γύρω του. Η αφήγηση της ιστορίας της Πουλάτης θα ζωντανέψει και θα προβάλλεται στην επιφάνεια του μοντέλου. Η ίδια η αφήγηση θα αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας τοπογραφίας χαμηλού υψομέτρου χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο σύστημα. Οι πληροφορίες σχετικά με τη μνημειακή κλίμακα της υποδομής που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των αιώνων θα αποτυπωθούν μέσω μιας ταινίας, μιας ακολουθίας κινούμενων χαρτών και πλάνων από την περιοχή.


2. Ο Μηχανισμός

Είναι μια κυλινδρική κινητή κατασκευή ύψους 4 μέτρων με διάμετρο 2 μέτρων. Κρατάει το μοντέλο, τον προβολέα και τη «δεξαμενή νερού». Αυτή η δεξαμενή βρίσκεται στο πάνω μέρος και αποτελείται από δύο διαφανείς κυλίνδρους που χρησιμεύουν ως δυναμική οθόνη που επικοινωνεί την ικανότητα αποθήκευσης νερού καθώς και την ποσότητα του νερού που διατίθεται στις στέρνες του νησιού. Το κάλυμμά της κατασκευής περιέχει φωτοβολταϊκά πάνελ για να είναι αυτόνομη σε ενεργειακές απαιτήσεις. Η βάση της δεξαμενής φιλοξενεί όλα τα οπτικοακουστικά και μηχανικά συστήματα. Παρέχει επίσης σκίαση για το τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο από κάτω. Μετά την παραμονή της στη Σίφνο ο Μηχανισμός θα ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας S+T+ARTS.


3. Η Διεπαφή

Ο λόγος που το σύστημα διαχείρισης των υδάτων στην Πουλάτη με μια “εκ των κάτω” προσέγγιση λειτούργησε με επιτυχία, ήταν ότι όλες οι στέρνες ήταν υπαίθριες (χαβούζες). Υπήρχε πλήρης διαφάνεια: όλοι γνώριζαν πόσο νερό ήταν διαθέσιμο. Η Διεπαφή είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει πληροφορίες από το ευρύ κοινό για να επικοινωνήσει μια αντίληψη της τοποθεσίας, του μεγέθους και του επιπέδου πληρότητας των δεξαμενών στο νησί. Η κυριότητα της λειτουργίας της διεπαφής θα μεταβιβαστεί στην τοπική κοινότητα. Η διεπαφή θα παραμείνει on-line ως ένα χρήσιμο εργαλείο για το νησί ακόμη και αφού η εγκατάσταση τεθεί εκτός λειτουργίας. "


Μείνετε συντονισμένοι για να παρακολουθήσετε την εξέλιξη του έργου!

Περισσότερες πληροφορίες για το STARTS εδώ



Comentários


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page