top of page
Featured Posts

Υλοποίηση & Βασικές δράσεις έργου



Το UrbanDig Project συντονίζει τις δράσεις που αφορούν στην πρόκληση της ανεπαρκούς τεκμηρίωσης ως προς τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους (κάθε τύπου) και στην πρόκληση της συμμετοχικότητας των πολιτών στην τεκμηρίωση αλλά και στην ορθολογική διαχείριση των πόρων. Μέσα από διεθνή ανοιχτή πρόσκληση επιλέχθηκαν οι DECA Architecture και η πρόταση τους "Μαθαίνοντας απο την Πουλάτη" για να δημιουργήσουν μια καλλιτεχνική διαδικασία και ένα τελικό έργο που να απαντά στη πρόκληση όπως σήμερα ισχύει στη Σίφνο, ως πάραδειγμα άνυδρων νήσων της Μεσογείου. Ταυτόχρονα οργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις και δράσεις δικτύωσεις της κοινότητας, των καλλιτεχνών και των φορέων λήψης αποφάσεων στα θέματα διαχείρισης ύδατος.



Με την υποστήριξη των συνεργατών και ειδικών εμπειρογνωμόνων, οι DECA Architecture θα επιχειρήσουν να αποκαλύψουν την πολύπλευρη σχέση μεταξύ των κατοίκων της Σίφνου και της έλλειψης νερού. Σε αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, η καλλιτεχνική τους διαδικασία θα επικεντρωθεί στο νερό ως κοινά (commons) και θα οργανώσει τη συμμετοχική χαρτογράφηση μη καταγεγραμμένων υδάτινων πόρων, τη διερεύνηση νέων, παραδοσιακών τεχνικών, προκειμένου να μειωθεί το υδατικό στρες του νησιού.

Βασικές δράσεις έργου


Στο πλαίσιο του έργου «Μαθαίνοντας από την Πουλάτη» το Urban Dig Project και η αρχιτεκτονική ομάδα της DECA Architecture θα εργαστούν στη Σίφνο και με την αλληλεπίδραση με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών θα παράξουν:

  1. Δεδομένα για το υδάτινο ισοζύγιο του νησιού που θα εμπλουτίσουν την υφιστάμενη γνώση και τις δυνατότητες για ορθολογική διαχείριση του νερού στη Σίφνο.

  2. Ψηφιακούς τρισδιάστατους χάρτες με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που αποτυπώνουν το δίκτυο με στέρνες, υδραύλακες και φυσικές πηγές της Πουλάτης.

  3. Δράσεις συμμετοχής των πολιτών (κατοίκων και επισκεπτών) στη συλλογή δεδομένων για το νερό και στο όραμα για έναν νέο τρόπο βιώσιμης διαχείρισης υδάτων.

  4. Καλλιτεχνική εγκατάσταση στη Σίφνο από την ομάδα Deca Archi- tecture ως το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής διαμονής (residency) και επιτόπιας έρευνας που θα πραγματοποιήσουν.

  5. Ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης με δεδομένα γύρω από το υδάτινο ισοζύγιο του νησιού

  6. Διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα σχολεία και τους κατοίκους της περιοχής σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες (STARTS Academy).

  7. Δράσεις δικτύωσης με διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς, εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και εμπειρογνώμονες σε θέματα διαχείρισης νερού και υδατικών πόρων.

  8. Δημόσια έκθεση με όλη τη διαδικασία και το τελικό καλλιτεχνικό προϊόν στη Σίφνο.

  9. Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση του προγράμματος STARTS4Water με τα αποτελέσματα και την καλλιτεχνική εγκατάσταση σε Ρότερνταμ, Βενετία και Βρυξέλλες.

Commentaires


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page