top of page
Featured Posts

Το UrbanDig συναντά την Athens Biennale 5 to 6: Σύναψις 1


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του UrbanDig “Dourgouti Island Hotel Project” στην ήσυχη γειτονιά του Δουργουτίου, η επόμενη πρόκληση μας οδήγησε στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία της Ομόνοιας, η οποία αποτελούσε και το πεδίο έρευνας της Athens Biennale 5 to 6. Αποδεχόμενοι την πρόσκληση, βρεθήκαμε να κατοικούμε για κάποιους μήνες σε ένα από τα δωμάτια του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον.

Κατά το πρώτο άνοιγμα προς το κοινό της Αθήνας, μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου, η δική μας ανάγκη ήταν να συστηθούμε, εστιάζοντας στην δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ουσιαστικής συνάντησης και γνωριμίας, τόσο με τους επισκέπτες, όσο και με την Ομόνοια. Ερώτημα που θέσαμε στο επίκεντρο ήταν κατά πόσο η Ομόνοια αφορούσε εμάς και το κοινό ως νέο πεδίο έρευνας και δράσεων. Νιώσαμε την ανάγκη να ξεκινήσουμε την συζήτηση με το κοινό, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά ως μια δράση. Για το λόγο αυτό, στήσαμε στον χώρο του γραφείου μας ένα τρισδιάστατο πλέγμα ως προέκταση του χάρτη της Ομόνοιας, που τοποθετήσαμε στο πάτωμα. Ζητούσαμε από τους επισκέπτες να μας τοποθετήσουν πάνω στο πλέγμα αυτό ιστορίες, σκέψεις, γνώσεις, εντυπώσεις, εικόνες, συναισθήματα, προσδοκίες για το σημείο μηδέν της Αθήνας. Από το γραφείο μας συνολικά γνωρίσαμε περισσότερους από 600 ανθρώπους, από τους οποίους γύρω στους 150 συνέθεσαν την τελική εγκατάσταση χαρτογράφησης της Ομόνοιας.

Παράλληλα, τα απογεύματα του τελευταίου τριημέρου παρουσιάστηκαν, σε διαφορετικούς χώρους του Μπαγκείου, παραστατικές δράσεις σύστασης και επαφής με τους επισκέπτες της Ομόνοιας. Κομμάτια από την τελική παράσταση του Dourgouti Island Hotel Project οικειοποιήθηκαν το χώρο του ιστορικού ξενοδοχείου, σε μια επαν-απόδοση τους.

Την Παρασκευή 27/11 και την Κυριακή 29/11 παρουσιάστηκαν 5 live art performances, που κατασκευάστηκαν υπό την καθοδήγηση της Katerina Kokkinos Kennedy (Triage Live Art Collective) στο πλαίσιο του εργαστηρίου Hotel Obscura/ Dourgouti Island Hotel Project. Οι performances, ως site-specific, μετασχηματίστηκαν σε ένα βαθμό, ώστε να συνομιλήσουν με τη νέα συνθήκη του Μπαγκείου και της Ομόνοιας. Συνέβησαν επαναλαβανόμενα, όπως ταιριάζει στην «προσωπική» λειτουργία του live-art, που δημιουργεί μια πυκνή συνθήκη αλληλεπίδρασης ενός performer και ενός θεατή, οδηγώντας σε έναν προσωρινό τόπο και τρόπο οικειότητας – μια ποιότητα που συχνά λείπει από τη ζωή στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Ομόνοια.

Οι live-art performances πραγματοποιήθηκαν από τις: Στεφανία Καλομοίρη, Νάνσυ Μπούκλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Κατερίνα Χάλκου, Αγάπη Ντούσκα -ομάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Hotel Obscura/ Dourgouti Island Hotel Project.

Το Σάββατο 28/ 11, στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε στο Μπάγκειον παραστατική παρουσίαση του UrbanDig Project από τους Pauline Huguet, Χορωδία Αγίου Αλεξάνδρου & Γιώργος Σαχίνης.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page