top of page
Featured Posts

Η αγάπη άργησε μια μέρα


Τι είναι μια πλατεία, αν όχι - πρώτα απ' όλα - τόπος συνάντησης;

Αν και η πολύβουη και κεντρική Ομόνοια, καταγράφεται στις κυρίαρχες αφηγήσεις πρωτίστως ως τόπος ¨μετάβασης", υπάρχει και μια ισχυρή της όψη ως "πλατείας θαμώνων".

Έτσι, μια μέρα μετά τη χειμωνιάτικη γιορτή του έρωτα, δοκιμάσαμε να διεκδικήσουμε την ορατότητα της πλατείας Ομονοίας ως τόπου συνάντησης, μέσα από γιορτή της αγάπη μας για αυτήν: σε μια μετά-βαλεντινική γιορτή, στις 15 Φλεβάρη!

Μια εορταστική απόπειρα με δύσκολο αίτημα το να γίνει η Ομόνοια, για λίγες ώρες, το σημείο 0 της πόλης - πυκνότερος τόπος συνάντησης, συνδιαλλαγής, παιχνιδιού και εν τέλει "Ομόνοιας" μεταξύ μας και με την Αθήνα.

Κάτω από το μεσημεριανό χειμωνιάτικο ήλιο της πλατείας Ομονοίας, ως πρώτο σκέλος της εορταστικής διαδικασίας, στήσαμε ένα εργαστηριακό τερέν, με τη μορφή ενός μεγάλου χρυσόχαρτου: Εκεί προσκαλέσαμε τους θαμώνες της πλατείας -μικρούς και μεγάλους - για να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί μάσκες για το επερχόμενο καρναβάλι. Πολλοί από τους θαμώνες - μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία - ανταποκρίθηκαν με ζήλο στο κάλεσμα, τα παιδάκια βρήκαν καινούριο παιχνίδι και ακόμα και όσοι δεν πιάσαν στα χέρια τους χαρτόνια και μπογιές φάνηκαν να απολαμβάνουν αυτή τη μικρή συγκέντρωση έκφρασης και γνωριμίας.

Στιγμή που αξίζει να αναφερθεί ήταν όταν ένας από τους θαμώνες μοιράστηκε με ενθουσιασμό μαζί μας πως αγαπά πολύ τη ζωγραφική και πως αυτή ήταν η πρώτη φορά - μετά από πολύ καιρό - που ξανάπιανε μπογιές στα χέρια του.

Καθώς η μέρα σκοτείνιαζε, σκοπός ήταν να κλείσουμε με μια φιέστα, φτιαγμένη με τα δικά μας μέσα: Είχαμε μαζί μας ένα μικρό τηλεσκόπιο χάρη στο οποίο χαζέψαμε τα δυσδιάκριτα αστέρια της πόλης, ενώ, στο ανοιχτό κάλεσμα, ζητήθηκε απ’ τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν φέρνοντας αντικείμενα/μικρο-έπιπλα από το σπίτι, φωτεινές πηγές που δε χρειάζονται ρεύμα και λίγο φαγητό ή/και τσάι.

Μια συνθήκη μη συνηθισμένη για την Ομόνοια - και ειδικά τη βραδινή και χειμωνιάτικη της εκδοχή- που μας γεννά προσμονή για την επόμενη εορταστική συνθήκη νέων συναντήσεων, το μεσημέρι της Κυριακής του καρναβαλιού!

πηγή: από το χρονολόγιο του Bas Van Rinjsoever, των Company New Heroes

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page