top of page
Featured Posts

Εργαστήριο κατασκευής πουλιών Origami

Πάνω στην πλατεία της Ομόνοιας, λίγο πριν την παράσταση “Στάση Ομονοια-Τρυπών(οντ)ας στην Πλατεία” εικαστικοί, αρχιτέκτονες και ηθοποιοί της ομάδας προσκαλέσαμε θαμώνες και περαστικούς σε μια σύντομη στάση από τους ρυθμούς της πόλης. Σκοπός αυτής της συμμετοχικής δράσης ήταν η κατασκευή πουλιών με την τεχνική της Ιαπωνικής τέχνης Origami και τα οποία αποτέλεσαν μέρος της σκηνογραφίας σε μια από τις έξι διαδρομές της παράστασης.

Σε έναν μεγάλο ξύλινο πάγκο που στήθηκε στην πλατεία, με λευκά χαρτιά διαφορετικών διαστάσεων και πολύ όρεξη, άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντηθήκαμε, γνωριστήκαμε, προσπαθήσαμε, γελάσαμε με τις πρώτες απόπειρες μας και καταφέραμε να φτιάξουμε στο τέλος περί τα 200 πουλιά. Κάποιοι ξαναγύρισαν με ενθουσιασμό να δουν τα πουλιά τους που φώλιασαν στις φυλλωσιές ενός τεράστιου δέντρου στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη, έξω από το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Στάνη.

Η συγκεκριμένη δράση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυρίως των θαμώνων της πλατείας, κατά πλειοψηφία μετανάστες, οι οποίοι έδειξαν να απολαμβάνουν την εμπειρία αυτή, αλλά ταυτόχρονα και την ιδιαίτερη ικανότητά τους ως χειρώνακτες φτιάχνοντας και δικές στους κατασκευές. Οι περαστικοί , ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, που στάθηκαν, δοκίμασαν και έφτιαξαν πουλιά, ομολόγησαν ότι ήταν μια ωραία αφορμή για να περάσουν λίγο χρόνο πάνω στην πλατεία, να ασχοληθούν με μια δημιουργική διαδικασία, αλλά και να γνωρίσουν τους κατοίκους της πλατείας ως ανθρώπους με δεξιότητες, σκέψεις, συναισθήματα που θέλουν να επικοινωνήσουν.

Η κυρίαρχη αίσθηση ότι ο φόβος ή η απαξίωση είναι λέξεις με τις οποίες οι περισσότεροι περιγράφουν την Ομόνοια κατάφερε να διαρραγεί από την ενέργεια των συμμετεχόντων ως κοινός τρόπος και τόπος.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page