top of page
Featured Posts

Περιπατητές Νερού | Συνάντηση γνωριμίας


Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, οι Περιπατητές Νερού έκαναν τα πρώτα τους "βήματα”. Στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του προγράμματος που φιλοξενήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων γνωριστήκαμε, συζητήσαμε, φανταστήκαμε, βυθιστήκαμε και περπατήσαμε πλάι στη ροή του Αδριάνειου Υδραγωγείου!Η Βίβιαν Δούμπα, υπεύθυνη διαχείρισης της κοινότητας και περιεχομένου του έργου και μέλος της Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες παρουσιάζοντας, αρχικά, και αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της ροής της εκδήλωσης.


Την εισαγωγή στους Περιπατητές Νερού και τη μεθοδολογία διαδημοτικής συνεργασίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών έκανε η Μαριάννα Ασημακοπούλου από τους ΑοΗ Athina "ζεσταίνοντας" τον χώρο με ένα σύντομο παιχνίδι ερωτήσεων για το Αδριάνειο, τις γειτονιές που διατρέχει, την ιστορία και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.


Τη σκυτάλη πήρε η Ειρήνη Αλεξίου, υπεύθυνη υλοποίησης δράσεων του έργου και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project προσκαλώντας όσους και όσες βρίσκονταν στο Σεράφειο, σε μία βιωματική ξενάγηση στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. Για λίγα λεπτά, οι παρευρισκόμενοι/ες έκλεισαν τα μάτια τους, ακολούθησαν μία τεχνική βαθιάς χαλάρωσης μέσω της αναπνοής και άφησαν τη φωνή και την αφήγηση της Ειρήνης Αλεξίου να τους ταξιδέψει κάτω από τη γη, στη διαδρομή του Αδριανείου που διατρέχει υπογείως την πόλη.


Έχοντας μπει στο...κλίμα και στη ροή του Αδριανείου, η συνάντηση γνωριμίας συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Γιώργου Σαχίνη - Διευθυντή Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ και ιδρυτικό μέλος της Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project. Η καινοτομία και η συμμετοχική ανάδειξη των υδάτινων πόρων και υποδομών της πόλης ήταν στο επίκεντρο της συγκεκριμένης παρουσίασης, η οποία ανέδειξε την πολλαπλή σπουδαιότητα του Αδριανείου για τις οκτώ γειτονιές που διατρέχει και προσεγγίζει, αλλά και για την πόλη συνολικά.Με τίτλο "Γνωρίστε τους Περιπατητές Νερού" η πρώτη δράση του έργου είχε ακριβώς αυτό τον στόχο: να εισάγει, να μυήσει και να παρουσιάσει σε βάθος τη βασική ιδέα, τους σκοπούς, το περιεχόμενο και το όραμά του. Η Κατερίνα Πρωτονοταρίου, υπεύθυνη διαχείρισης έργου και μέλος της ομάδας Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project, ανέλαβε να περιηγήσει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στο έργο. Τρία εργαστήρια ενδυνάμωσης και εμψύχωσης που αξιοποιούν το παιχνίδι DeMOS, επτά δραματοποιημένες ημερίδες, τέσσερα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού και τρία εργαστήρια οικοδόμησης της κοινότητας συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022, με μία δράση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του.Το σκέλος των παρουσιάσεων έκλεισε ο Γιάγκος Αντίοχος, υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος Active Citizens Fund από το Ίδρυμα Μποδοσάκη μιλώντας συνολικά για το πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι Περιπατητές Νερού είναι μια προσπάθεια να “περπατήσουμε” και να μειώσουμε την απόσταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών από τη μία και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη από την άλλη. To Αδριάνειο Υδραγωγείο ως καμβάς δημιουργικής ανταλλαγής και συμμετοχικής δράσης σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για τους κατοίκους και τους φορείς αυτή της πόλης.


Η πρώτη δράσης γνωριμίας με το έργο "Περιπατητές Νερού" ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο αφιερωμένο στο "Τι είναι το Αδριάνειο για σένα" όπου πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι του Αδριανείου έδωσαν τις δικές του απαντήσεις.


Ευχαριστούμε πολύ όσους και όσες ήταν μαζί μας!Photo credits: vnp Manipulations


--------------------------------------------------Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina.


Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Comments


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page