top of page
Featured Posts

STARTS4Water | Ανοιχτό κάλεσμα


Στη Σίφνο, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDig Project, θα πραγματοποιηθεί ένα από τα δέκα καλλιτεχνικά residencies του STARTS4Water.
Το STARTS4Water είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις σημερινές προκλήσεις διαχείρισης του νερού ενεργοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη, απαντώντας σε έναν από τους κύριους άξονες περιβαλλοντικής πολιτικής σύμφωνα με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.


Στο πλαίσιο του STARTS4Water, θα πραγματοποιηθούν δέκα καλλιτεχνικά residencies σε έξι περιοχές της Ευρώπης, με κάθε residency να αντιμετωπίζει μία διαφορετική πρόκληση διαχείρισης υδάτων της εκάστοτε περιοχής στην οποία πραγματοποιείται. Οι συνεργατικές διαδικασίες και οι δημιουργικές ζυμώσεις του/της καλλιτέχνη/ιδας με την τοπική κοινότητα την οποία αναλαμβάνει να προσεγγίσει, θα οδηγήσουν σε έργα τέχνης, αλλά και σε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις απέναντι στις προκλήσεις που έχουν εντοπιστεί.


Στη Σίφνο, η Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project ως φορέας υλοποίησης ενός από τα δέκα residencies εντόπισε δύο βασικές προκλήσεις: Πρώτον, την ελλιπή αποτύπωση των υδάτων του νησιού και δεύτερον, την ανάγκη τόνωσης των παλιών παραδοσιακών συνηθειών εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης νερού.Στόχος του έργου είναι να εμπλέξει κατοίκους και τοπικούς φορείς στην αποτύπωση και διαχείριση των υδατικών πόρων, αξιοποιώντας την τοπική γνώση και παράδοση και σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες να συμβάλει στο σχεδιασμό βιώσιμης στρατηγικής. Ο τίτλος του εγχειρήματος είναι "Στέρνας Γνώση".


Ανοιχτό Κάλεσμα

● Ο προϋπολογισμός για κάθε residency φτάνει τα 40.000€, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων παραγωγής των έργων και της αμοιβής του/της καλλιτέχνη/ιδας.

● Κατά τη διάρκεια της διαμονής του/της καλλιτέχνη/ιδας, ο εκάστοτε φορέας φιλοξενίας θα προσφέρει τεχνογνωσία, υποστήριξη τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, καθώς και επαφή με καλλιτεχνικούς επιμελητές που συνεργάζονται με διεθνούς φήμης κέντρα τέχνης, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η προεπιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η τελική επιλογή θα γίνει από τη 12μελή επιτροπή του προγράμματος - η οποία ορίζεται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τα residencies θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 (μέγιστο διάστημα 6 μήνες).


Το Ανοιχτό Κάλεσμα θα παραμείνει ανοιχτό έως τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 στις 23:59, ώρα Ελλάδας.


Σημείωση: Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και οι λεπτομερείς περιγραφές κάθε residency είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του έργου. Θα βρείτε επίσης χρήσιμες διευκρινίσεις στην ενότητα Συχνές Ερωτήσεις.


ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΑΣ ΕΔΩ


Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του STARTS4Water: www.starts.eu/starts4water-open-call/

Επικοινωνία: Ματίνα Μάγκου (matina.magkou@urbandigproject.org)


------------------------------------------------------------------------------------------------

Το STARTS4WATER (Science, Technology and Arts for Water) είναι ένα πρόγραμμα που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης να αφυπνίσει τους πολίτες σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας πρόσκλησης της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων και Τεχνολογιών (DG-CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κινητοποίηση συνεργειών μεταξύ του κόσμου της ψηφιακής τεχνολογίας, της τέχνης και των τοπικών κοινοτήτων με στόχο την καλύτερη κατανόηση και την εμπλοκή των πολιτών στο βιώσιμο σχεδιασμό διαχείρισης υδατικών πόρων.

Με επικεφαλής το LUCA School of Arts (Βέλγιο), στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Thyssen-Bornemisza Art Contemporary - TBA21 (Αυστρία), Universal Research Institute (Κροατία), V2_Lab for the Unstable Media (Ολλανδία), Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/UrbanDigProject (Ελλάδα) και Cittadellarte - Fondazione Pistoletto (Ιταλία), σε συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος: Gluon and BOZAR- Centre for Fine Arts (Βέλγιο).


Comments


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page