top of page
Featured Posts

Βιώσιμη ανάπτυξη σε αστικό χώρο μέσω του πολιτισμού: μελέτη περίπτωσης Dourgouti Island Hotel

Σχεδόν έξι χρόνια πριν, το Dourgouti Island Hotel Project έκλεινε τον κύκλο του στη γειτονιά του Δουργουτίου, τη μικρή αυτή συνοικία του Νέου Κόσμου η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, τόπο συνάντησης, κόμβο δημιουργίας και δημιουργικότητας.



To Dourgouti Island Hotel Project ξεκίνησε το ταξίδι του τον Αύγουστο του 2014 και το ολοκλήρωσε με μια παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς, τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας κατορθώσει να εμπλέξει καλλιτέχνες, τοπικούς φορείς, επιστήμονες, φοιτητές και την τοπική κοινότητα σε μία διαδικασία δημιουργικής τριβής και ανάδειξης της γειτονιάς, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και στην ενδυνάμωση της ταυτότητας του Δουργουτίου (μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα του προγράμματος εδώ).


Με μεγάλη μας χαρά, το "νησί" μας συνέβαλλε στην ακαδημαϊκή συζήτηση και έρευνα σχετικά με τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού, την -επίκαιρη όσο ποτέ ίσως - συζήτηση για την πολιτιστική βιωσιμότητα, η οποία έγκειται στη δυναμική, τις ανάγκες, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου. Το 2015, ο Χρήστος Ανανιάδης, στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας στο μεταπτυχιακό της Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου, συμμετείχε ενεργά και μελέτησε το Dourgouti Island Hotel Project ως προς τον αντίκτυπο που είχε στην καθημερινότητα των κατοίκων του Δουργουτίου.


Διαβάστε τη διπλωματική εργασία του Χ. Ανανιάδη εδώ.



“Φτιάχνουμε τα εργαλεία και τις ομάδες και προσπαθούμε να υποστηρίζουμε ότι δημιουργείται. Το DIH είναι μια πλατφόρμα. Εάν επιθυμεί κάποιος να συμμετέχει, και να φτιάξει κάποιο έργο, προσφέρουμε τις δομές και τα εργαλεία για να το κάνει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το site, τις ομάδες, το application, την γέφυρα με τα πανεπιστήμια και να δημιουργήσει προϊόντα, αλλά και ως πλατφόρμα δικτύωσης. Θέλουμε να κάνουμε place branding, αλλά όχι με τον παλιό τρόπο. Το top to bottom δεν είναι βιώσιμο. Εμείς κάνουμε bottom up. Δεν

σκοπεύουμε στο branding. Το branding έρχεται, προκύπτει."

(Σαχίνης, 2015)

Comments


Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page