top of page
Featured Posts

Sabar Bar: Καλωσήρθατε στην καρότσα μας!

Άλλος με το Ντάτσουν μας;

Μέσα στη δύσκολη συγκυρία του φετινού φθινοπώρου, ευελπιστούμε να στοχαστούμε από κοινού πάνω στη σημασία του δημοσίου χώρου, ως ενός χώρου δημιουργίας, έκφρασης και συνύπαρξης που ανήκει σε όλους και όλες.


Συστήνουμε, λοιπόν, το "Sabar Bar": μια συνεργασία μας με τους Fabrica Athens, τη Βάσια Βαλκανιώτη, το Muhammad Tayeb, τη Momina Algaga και το Yaman Junaid – στο πλαίσιο της οποίας θα αλωνίσουμε φέτος στα Εξάρχεια, αναζητώντας τοπικές ιστορίες τις οποίες θα συν-αφηγηθούμε, μετατρέποντας τες σε πολυεθνικά τραγούδια για την περιοχή!


Ένα ντάτσουν με καρότσα θα γίνει το όχημα – κυριολεκτικά και μεταφορικά- για να χτενίσουμε την περιοχή, να αλληλεπιδράσουμε με ανθρώπους και ομάδες, να μοιραστούμε ιστορίες, να συνδημιουργήσουμε και να εκφραστούμε από κοινού στο δημόσιο χώρο της πόλης μας, μεταφέροντας μέσα από τη μουσική, το μήνυμα της συλλογικής και αλληλέγγυας κουλτούρας των Εξαρχείων στα αυτιά όλων!


Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από ανοιχτά εργαστήρια προφορικής ιστορίας, δημιουργίας τραγουδιών και θεάτρου και τα οποία θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας τελικής παραστατικής "παρέλασης¨ στην περιοχή.


Από τη συνάντηση του Μαρτίου (φωτο: Κ. Πρωτονοταρίου)


Η συνεργασία αυτή έχει τις ρίζες τις στον προηγούμενο Μάρτιο, όταν, στο πλαίσιο του προγράμματος Co-Athens/ Curing the Limbo του Δήμου Αθηναίων, 20 Αθηναϊκές ομάδες από διάφορα πεδία συναντηθήκαμε με τους πρόσφυγες συμμετέχοντες του προγράμματος, με στόχο να δοκιμάσουμε στην πράξη μια πρωτότυπη ιδέα: Οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης και ενεργοί στο πεδίο των πολιτιστικών, αλλά και άλλων πρακτικών, να συνεργαστούμε ενεργά με τους νεοαφιχθέντες συγκατοίκους μας, προτείνοντας από κοινού ιδέες που μπορούν να κάνουν την πόλη μας καλύτερη.

Δυο μήνες συστηματικών ψηφιακών συναντήσεων έδωσαν τόπο στο να ζυμωθεί η ιδέα του Sabar Bar. Σημαίνοντας «κάκτος» και «υπομονή» στα αραβικά, η έννοια του Sabar Bar μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε κάτι που θα μείνει στο χρόνο: Τραγούδια βγαλμένα μέσα από τις πιο ωραίες και δυνατές ιστορίες που έχει να αφηγηθεί η περιοχή και οι άνθρωποι της.




Ιστορίες από τα παλιά


Η ιδέα του Sabar Bar αντλεί από πρακτικές δοκιμασμένες στο παρελθόν από την ομάδα μας: Ήταν τη χρονιά 2016-2017, όταν γυρνούσαμε στην Ομόνοια κάνοντας καντάδες στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής και αφιερώνοντας τους τραγούδια, φτιαγμένα μόνο γι’ αυτούς, μέσα από τις ιστορίες τους! Μέσα από αυτή, αλλά και άλλες παραστατικές πρακτικές αφήγησης, αναδύθηκαν, έτσι, λιγότερο ορατές πτυχές της περιοχής.

Τουρ για το Institute of Place Management στην αγορά της Ομόνοιας, Μάρτιος 2017 (φώτο: αρχείο Όχι Παίζουμε)

Τώρα επιστρέφουμε στα Εξάρχεια, μια γειτονιά που αγαπάμε τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά, για να ανασκάψουμε κι εκεί λιγότερο ορατές ιστορίες: Μετά την παράσταση «Καρδιά με Κόκκαλα» στο σπίτι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη - Κουντουριώτου και Οικονόμου (2006) και την επιστροφή σε αυτό με τη δράση «Ελεύθερος Χρόνος» (2018), μετά το UrbanDig_Ushakova και την παράσταση Γαβριέλλας_Rock στο Λοφο του Στρέφη (2018) και τις ατελείωτες μέρες και βράδια που έχουν σεργιανίσει πολλοί/ες από μας στην περιοχή, γυρνάμε και πάλι στα Εξάρχεια με λαχτάρα!

Από την παράσταση Γαβριέλλας_Rock (Ιούνιος 2018), στο Λόφο του Στρέφη (φώτο: Irina Vosgerau)

Σας περιμένουμε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, να πάμε βόλτα με το Ντάτσουν, να μοιραστούμε ιστορίες και να τραγουδήσουμε στη γειτονιά της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας!


Μείνετε συντονισμένοι/ες - σύντομα θα ακολουθήσει η πρώτη δράση μας!




Η δράση αποτελεί μέρος του co-Athens που υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.

Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page