top of page
Featured Posts

Περιπατητές Νερού: Μία πιλοτική μεθοδολογία διαδημοτικής συνεργασίας για την αστική ανάπτυξη



Φώτο: Θέμης Γκιών


Τι είναι οι Περιπατητές Νερού;


Οι Περιπατητές Νερού είναι μια προσπάθεια να “περπατήσουμε” και να μειώσουμε την απόσταση που συχνά υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών από τη μία και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αστική ανάπτυξη από την άλλη.


Το έργο έχει ως στόχο να κάνει ένα πείραμα: να προ(σ)καλέσει την Κοινωνία των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων να συμμετέχουν στην εφαρμογή μιας πρωτότυπης, διατοπικής μεθοδολογικής προσέγγισης συμμετοχικότητας στην αστική ανάπτυξη - και ειδικότερα στον σχεδιασμό δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης ενός μοναδικού πολιτιστικού και υδάτινου αγαθού που... διέρχεται κάτω από τα πόδια τους!




Γνωρίστε το Αδριάνειο Υδραγωγείο


Από τις παρυφές της Πάρνηθας μέχρι και την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως στο υπόγειο της πόλης, εκτείνεται ένα σπουδαίο ρωμαϊκό μνημείο, διαδημοτικής χωροθέτησης και υπερτοπικής σημασίας: το Αδριάνειο Υδραγωγείο της Αθήνας.




Η Δεξαμενή στο Κολωνάκι (πηγή φωτογραφίας: ΕΥΔΑΠ)



Κατασκευάστηκε το 140 μ.Χ. και είναι το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο - για το είδος και το μήκος του - που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και ακόμα μεταφέρει νερό. Έχει μήκος 20 χλμ και συνδέει τις γειτονιές των Δήμων Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων. Πρόκειται για έναν -μοναδικής αξίας- αστικό πόρο σε επίπεδο περιβάλλοντος (νερό), πολιτισμού (μνημείο) και αστικής δικτύωσης (δίκτυο).


Με αφορμή και πεδίο συνάντησης το Αδριάνειο Υδραγωγείο, οι Περιπατητές Νερού θα διοργανώσουν μια σειρά από ευφάνταστες, δομημένες και συμμετοχικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία μιας ποικιλόμορφης κοινότητας ευαισθητοποιημένων συμμετεχόντων/ουσών γύρω από τη σημασία της αξιοποίησης του κοινού αυτού αγαθού, αλλά και της ενεργής συμμετοχής στον σχεδιασμό δράσεων αξιοποίησής του!



Δράσεις προγράμματος


Εισαγωγική εκδήλωση γνωριμίας (Οκτώβριος 2021)


Μείνετε συντονισμένοι/ες για την επερχόμενη - ελπίζουμε- δια ζώσης ανοιχτή εκδήλωση γνωριμίας με το πρόγραμμα!


Εργαστήρια Ενδυνάμωσης και Εμψύχωσης (Νοέμβριος 2021)


Μέσα από την παιγνιώδη μεθοδολογία συλλογικής ζύμωσης του UrbanDig Project DeMOS, γνωριζόμαστε καλύτερα και στοχαζόμαστε πάνω στις γειτονιές που ζούμε από τη θέση που ο καθένας/καθεμία βρίσκεται. Θα διοργανωθούν 3 εργαστήρια με απεύθυνση στις γειτονιές τις οποίες διατρέχει υπόγεια το Υδραγωγείο. Κάθε εργαστήριο θα αφορά τους πολίτες, τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και τις Δημοτικές Αρχές των περιοχών αυτών.



Παίζοντας το DeMOS (φώτο: Majid Zabihi)



Ανοιχτές Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενεργοποίησης γύρω από το Υδραγωγείο (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2022)


Μέσα από τις ανοιχτές αυτές δράσεις, το Αδριάνειο Υδραγωγείο συστήνεται περαιτέρω στο κοινό ως νερό, ως μνημείο και ως δίκτυο. Πρόκειται για 7 πρωτότυπες Δραματοποιημένες Ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και χωρίζονται σε 2 κύκλους:

Στον πρώτο κύκλο (Φλεβάρης 2022), γνωρίζουμε και εμπνεόμαστε από το Υδραγωγείο με 4 συναντήσεις που μας ξεναγούν σε αυτό μέσα από μια performative δράση και μια "άσκηση" βιωματικής χαλάρωσης! Κάθε μία από τις 4 συναντήσεις εστιάζει σε 2 από τους 8 δήμους που διατρέχει το Υδραγωγείο.

Στο δεύτερο κύκλο (Μάρτιος 2022), μέσα από 3 θεματικές συναντήσεις και μαζί με προσκεκλημένους/ες ομιλητές/τριες, συζητάμε πώς ο αθέατος αυτός θησαυρός μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του περιβάλλοντος, της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομάς και των κοινοτικών δράσεων στη γειτονιά μας.


Εργαστήρια Οικοδόμησης Κοινότητας (Ιούνιος -Σεπτέμβριος 2022)


Σε συνέχεια του προηγούμενου κύκλου δράσεων, ακολουθούν 3 εργαστήρια-συναντήσεις, ώστε να αναπτυχθεί μια Αδριάνεια κοινότητα ενεργών ενδιαφερόμενων για το Υδραγωγείο.


Φεστιβάλ Οραματισμού (Νοέμβριος 2022)


Μέσα από ένα Φεστιβάλ... Οραματισμού που συνδιοργανώνουμε με την Αδριάνεια κοινότητα, θα συστήσουμε το Υδραγωγείο στο κοινό που δεν το γνωρίζει, ενώ, με όσους/ες είναι ήδη.. "μυημένοι/ες", θα κουβεντιάσουμε πάνω σε πιθανούς τρόπους αξιοποίησης του Υδραγωγείου στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων. Στόχος είναι η ομάδα αυτή να αποτελείται από πολίτες, εκπροσώπους φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και θεσμικούς εκπροσώπους από τις διαφορετικές γειτονιές που διατρέχει το Υδραγωγείο.


Παρουσίαση μεθοδολογίας- αποτελεσμάτων (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022)


Μέσα από μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό στο τέλος του προγράμματος.




Προς μια πιο συμπεριληπτική πόλη


Μέσα από αυτή τη διαδρομή, η Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project σε συνεργασία με την AoH Athina προσκαλούμε όλους/ες τους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες να γίνουμε Περιπατητές Νερού με στόχο:


-την ανάπτυξη δομημένου διαλόγου γύρω από την αξιοποίηση και διαχείριση του πολύτιμου και πολλαπλών σημασιών κοινού αυτού αστικού αγαθού


-τη σύνθεση μιας εργαλειοθήκης καινοτόμων μεθόδων (παραστατικών, εκπαιδευτικών, βιωματικών) για την ενίσχυση της συμμετοχής και της παρουσίας της κοινωνικής βάσης στο δημόσιο βήμα


-την καλλιέργεια ενός πιο εύφορου εδάφους για διαδημοτική συνεργασία


-την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που ευνοεί και εντάσσει τις από-τα-κάτω διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην αστική ανάπτυξη


Όραμα μας είναι μια αστική ανάπτυξη που ακούει τις φωνές των πολλών, που βάζει σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τον πολιτισμό, που προωθεί τις συνέργειες πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου τους. Περπατώντας τον υδάτινο δρόμο του υδραγωγείου, περπατάμε λίγο πλησιέστερα προς την πόλη που θέλουμε και φανταζόμαστε.




Φώτο: Νάντια Σιώκου




Ελάτε μαζί μας!


Μπορείτε να:


-Επικοινωνήσετε μαζί μας μέσα από το contact@urbandigproject.org


-Ενημερώνεστε για την εξέλιξη του έργου και των δράσεων μας συνολικά μέσα από το παρόν website, από τη σελίδα μας στο facebook, αλλά και με εγγραφή στο Newsletter μας


-Ενημερωθείτε ακόμα για την υπόλοιπη δουλειά της ομάδας πάνω στο Αδριάνειο Υδραγωγείο μέσα από τα προγράμματα HADriAN, Cultural Hidrant και STARTS4Water εδώ




Το έργο Περιπατητές Νερού υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project και εταίρο την Art Of Hosting Athina.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.







Recent Posts
Back to News
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page